Can a subway station change its look? Can the passengers change the image of the space? We want the regular user to feel the station every day.

Barcelona, Spain


Sant Andreu metro station

Year
2007
Surface
3.500 ㎡
Creative Director
Jordi Fernández
Eduardo Gutiérrez
Team
Jordi Farell
Berta Urgel
Fotis Vasilakis

CONSTRUCTION MANAGEMENT
AZM enginyers
Photography
Lluis Ros

FACILITIES ENGINEERING
Nechi ingenieria

TECHNICAL ARCHITEC
Xavier Badia (Vinclament)

 

 

Can a subway station change its look? Can the passengers change the image of the space? We want the regular user to feel the station every day in a different way and that their waiting time may not be indifferent.

 

The main intention for the refurbishment of Sant Andreu’s station was to renew the cladding, signage, and facilities in a soberest and effective way to emphasize and highlight the intervention on the dome. A complex system of lighting and projectors located in the structure of the central platform illuminate this great space, creating different scenes that make the area changeable and alive.