The idea was to build a green wall where it was part agriculture, part show-cooking

Barcelona, Spain


The Green Tiger Restaurant

Location
Barcelona
Year
2014
Surface
765 ㎡
Creative Director
Jordi Fernández
Eduardo Gutiérrez
Team
Jordi Cuní
Georgina Morales
Estel·la Bosch
Nico Millán
Nathalie Lagard
3D Visualization
PLAY-TIME

 

 

In this restaurant, bar, and lounge the search for organicism translates into a space designed for leisure and escape. A series of references to nature come to life in a wrap-around wooden interior that accompanies the visitor all through the restaurant. The transition between different scenarios is marked by a vertical green wall that unfolds along the entrance corridor. The proposed atmosphere is able to transmit both the idea of healthy products and the establishment’s changing uses – from early morning to after dark when it becomes a cocktail bar. At first glance, the proposal is inspired by Scandinavian design, a reference in the interiors that reflects an organic architectural concept in terms of its morphology, materiality, and shifting dynamics. Following the geometry of the enclosure, a carved wooden cave-like structure generates the outlines of the design through a series of folds arranged in layers. This structure crosses past the central continuous green wall, which aims to reflect the brand image of the chain and will be used as a symbol of the corporate identity in future openings.

Nature and biophilia
The references to nature become more apparent as users enter further into the premises. A topography emerges from the flooring that becomes more accentuated in the main rooms. Here, a network of independent circles generates a series of benches around which the restaurant’s tables are arranged. The main floor houses the separate bar and dining room; the lower floor is used for restrooms, kitchen, and storage. Continuous cladding in laminated wood forms the interior topography that encloses each of the restaurant’s private areas. Focal points in the lighting indicate the seating areas made up of a series of radial forms. The interior makes constant references to nature and biophilia, with light fixtures hanging in strategic locations. With a private and intimate feel, the seating areas are hierarchized using light sources that emerge from the same “topography” that creates the restaurant’s interior envelope.